Megújuló energiaforrások

Fantasztikus éve volt a szélenergiának

Az ágazat éves amerikai jelentésében az is olvasható, hogy a múlt évben 3 és fél millió háztartás áramigényét elégítették ki az új telepítések, míg az összes amerikai szélturbina már 15 és fél millió háztartást tud ellátni árammal.

A szélenergia hasznosításának 28 százalékos növekedése azt is jelentette, hogy az ipar eddig soha ilyen fejlődést nem ért el az országban, jelentős többletet adott az ország gazdaságának. A szélenergia hasznosításába mintegy 25 milliárd dollárt fektettek magánvállalkozások, gyakorlatilag az ország mind az ötven államában.

A szélenergia a tavaly létrehozott energiatermelő kapacitásokban 42 százalékos részesedést ért el.

Az ágazat amerikai társasága, az AWEA honlapján közzétett éves piaci jelentésében arra is felhívja a figyelmet, hogy az erőművek telepítése kapcsán összesen dollártízmilliókat fizettek ki az erőművekhez ingatlanterületeket biztosító földtulajdonosoknak és milliárdokban mérhető, amilyen hasznot, azaz költségmegtakarítást biztosítottak az erőművekkel az áramfogyasztóknak. Az ágazatnak 550 üzem termel, ezek tavaly 80 ezer új munkahelyet teremtettek az USA-ban.