Megújuló energiaforrások

Megtört a megújuló beruházások lendülete

A megújuló energetikai fejlesztések támogatásának (állami) mérséklése jelentős, 22 százalékos visszaesést okozott az ilyen beruházásokban a világon 2013-ban.

A Bloomberg New Energy Finance nevű elemző cég szerint ezzel az idei első negyedév három éve nem tapasztalt alacsony, 40 milliárd dollárt valamivel meghaladó beruházási értéket hozott (a tőkeberuházásokat is beleszámítva).

A támogatások csökkenése részint az elmúlt másfél évben a gazdasági válságból való kilábalás elindulására vezethető vissza a fejlett országokban, miközben a jelentős feltörekvő piacokon, így Kínában és Brazíliában sem folytatódott a beruházások tavalyi fellendülése.

A beruházási trend változása az ágazat jelentős vállalatait rendítette meg, ezek ugyanis korábban jelentős többletkapacitásokat hoztak létre és emiatt áraik most zuhannak. Ez történt többek között a nagy napenergetikai cégek közül a kínai Yingli Green-nel vagy a szélenergia-üzletben vezető dán Vestas vállalattal. Az árcsökkenés jelentős volt, a nappanelek esetében például 2008-hoz képest jelenleg eléri a 80 százalékot.

Az idén a megújuló források, illetve az energiahatékonyság területén az USA-ban a befektetések visszaesése a tavalyi első negyedévhez képest meghaladja az 50 százalékot, míg Nyugat-Európában eléri a 25 százalékot, ami nem kis részben a spanyolországi beruházások szinte teljes leállásának tulajdonítható. Elbizonytalanítja a befektetőket, hogy Németországban is folyik a vita a támogatások jövőjéről – emlékeztet a bloomberg.com.

A hanyatló irányzattal elsősorban Japán dacolt, de Kínán kívül több más ázsiai országban is a beruházások fellendülését tapasztalták. Európában most Nagy-Britannia a beruházási boom országa, szélenergetikában.