Megújuló energiaforrások

A tevéken közlekedő napelem

Nagy napenergetikai fejlesztési tervei vannak Algériának, már a nomád lakosságot is igyekeznek bevonni ezek megvalósításába.

Az észak-afrikai országból érkező friss tudósításból kiderül, hogy a napokban több mint háromszáz úgynevezett összeszerelhető napelemes rendszert bocsátottak az ország egyik járásában az ott élő nomádok rendelkezésére, akik elsősorban tevetartással foglalkoznak, távol lakott területektől.

Az is kiderül a maghrebemergent.com tudósításából, hogy az országban már 2010. óta létezik a távoli elmaradott vidéki körzetek fejlesztésére egy kormányzati terv és ennek része a helyi „fotovoltaikus infrastruktúra” kialakítása.

Az elemekből összeszerelhető rendszer lényegében három darabból áll: egy áramátalakító dobozból, egy zselés akkumulátorból és a napfényt begyűjtő elemből, megfelelő huzalokkal kiegészítve. Ezek bárhova elhelyezhetők, a lényeg, hogy a feltöltött akkumulátorból különböző felhasználásra, munkához, világításhoz vagy akár egy számítógéphez, áram legyen, a sivatagos területeken élő állattenyésztőknek is.

Az állattartók napelemes rendszerekkel történő felszerelése megfelelő ellenőrzés mellett zajlik – írja a portál.