Megújuló energiaforrások

Az Intel a legnagyobb fogyasztója a zöld energiának

Bár az Egyesült Államokban már számos olyan vállalat van, amelyik áramszükségletét 100 százalékban zöld energiából fedezi, és több olyan, amelyik ez utóbbi energiából nyert áramból már saját szükségletei feletti mennyiségben is rendelkezik, jó ideig nem fogják első helyéről letaszítani az Intel céget.

Az információtechnológiai óriásvállalat ugyanis utcahosszal vezeti az egy év alatt kWh-ban felhasznált zöld energia mennyisége alapján nemrég felállított rangsort.

Az USA Környezetvédelmi Ügynökségének (EPA) kimutatása szerint ugyanis az Intel felhasználása már valamivel 3,1 milliárd kWh felett van évente, ennek bő felével messze követi őt a győztesek dobogóján az ellátottságát 105 százalékban zöld energiával fedező Kohl’s kiskereskedelmi nagyvállalat.

Mindkét cég részben saját létesítményeivel termeli áramát, de jelentős mennyiségben vesz át különböző megújuló energiát hasznosító vállalatoktól, így az Intelnek például biogázzal, biomasszával, vizi energiával, illetve széllel dolgozó cégek is partnerei ebben. A Kohl’s áramát viszont kizárólag naperőművek biztosítják.

A renewableenergyworld.com portál szerint ugyan valamivel az évi 1,9 milliárd kWh-t használó Microsoft kerül a felhasználás mennyiségét tekintve a második helyre, de esetében a zöld energia felhasználásának aránya 80 százalék.

A WalMart áruházlánc is mintegy 800 millió kWh áram használ zöld energiából, de ez teljes energiafelhasználásából az EPA szerint mindössze 4 százalék.