Megújuló energiaforrások

Az orosz kormány felfedezi a megújulót

Oroszországban a megújuló energia felhasználásának javítására vonatkozó törvénytervezetet dolgoztak ki, jóllehet a közelmúltban nemzetközi kutatások az oroszok környezeti kérdések iránti közömbösségét mutatták ki.

Az országban is rájöttek azonban a hatóságok, hogy elő kell segíteni a zöld energiák hasznosítását, miután az is ismertté vált, hogy Moszkva ezzel kapcsolatos céljai messze nem teljesülnek, a cleantechnica.com portál szerint az orosz áramellátásban a megújulók részaránya éppen csak meghaladhatja az 1 százalékot (eredetileg 1,5 százalékot kellett volna elérnie 2010-ben).

Annyi ismeretes, hogy a kormányzat a vonatkozó befektetésekre 14 százalékos visszatérítést és a megújulókból termelt áramra vételi szerződést biztosítana. A lehetséges kormányzati támogatás összege 2 milliárd eurónyi lenne.

A megújulók támogatása egy általánosabb energiahatékonysági és –fejlesztési programnak lenne a része, mely egészen 2020-ig tartana, enyhítendő az olaj- és gázfüggőségen.

Oroszország lemaradásának oka a megújuló energiaforrások felkarolásában a pv-magazine.com szerint arra vezethető vissza, hogy nem csupán törvényi keretszabályozás nincs ezekre, hanem a velük termelt áram hálózatra kapcsolására sem dolgoztak ki megoldásokat, továbbá gyakorlatilag nincs háttéripara sem a megújulókhoz használt berendezéseknek.

A kormány a közelmúltban kidolgozott törvénytervezet szerint az áramellátásban 2,5 százalékos részesedést tűzött ki 2020-ra a megújuló energiaforrások felhasználásának, és összesen 6 GW-nyi kapacitás létrehozását.