Megújuló energiaforrások

Viszonylag jó növekedésre van kilátás a napmodulok piacán

Jó éve lesz az idei a napelemek gyártóinak – jósolja az informatikai elemzések egyik vezető cége, az IHS -, azaz 2013. feledtetheti a tavalyi visszaesést.

Ezt elsősorban arra alapozza, hogy tavaly a termelés megtorpanása a készletek kiárusításával járt, ezeket pótolni kell, másrészt a gyártói háttér átrendeződött, élesedik a piaci pozícióharc.

Az IHS úgy számol, hogy a tavalyi évben a napelem modulok együttes névleges teljesítménye elérte a 31,6 GW-ot, ami után elképzelhető erre az évre a 37 GW-nyi kapacitás előállítása. Körülbelül 18 százalékos lenne a növekedés, ami azért jóval szerényebb a 2011. évi 31 százalékos vagy a 2010. évi 104 százalékos növekedéshez képest – derül ki a solardaily.com tudósításából.

A napelemes modulok gyártóinak sorrendjében is jelentősebb változások következtek be: ezek közül kiemelhető a Flextronics előretörése a világranglista hetedik helyére, valamint a kínai JA Solar feltörése a 2011-es 14. helyről a 6. helyre tavaly. A Flextronics nem gyárt saját márkaneve alatt ilyen modulokat, hanem PV modulokat gyártó cégeket kebelez be a Magyarországon is ismert szingapúri bejegyzésű nemzetközi óriásvállalat. Jelentős piaci előnyt jelent számára, hogy a világ számos helyén, s nem utolsó sorban az EU-ban vannak helyi érdekeltségei, azaz a kínai szolár modulokkal kapcsolatos importkorlátozások nem érintik.

A modulgyártók ranglistáján az első öt helyen a Yingli, a First Solar, a Trina Solar, a Suntech és a Canadian Solar foglal helyet