Megújuló energiaforrások

Elkészült a Pannergy miskolci geotermikus beruházásának első szakasza

2013.05.07. - 15:03  |  Nincs hozzászólás

A geotermikus energia felhasználásának fontosságáról, a megújuló energiaforrások arányának növeléséről beszélt Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kistokaj határában kedden, ahol átadták a Pannergy Nyrt. 7,5 milliárd forintba kerülő miskolci geotermikus projektjének első szakaszát.

A szaktárca vezetője úgy fogalmazott, hogy a geotermikus energia költséghatékony, megbízható, fenntartható, környezetbarát, és felhasználása révén jelentősen csökken a szén-dioxid-kibocsátás.

A Nemzeti Energiastratégia egyik fő célja, hogy a jelenlegi 8-9 százalékról 2030-ig 20 százalékra bővüljön a megújuló energia felhasználása - tette hozzá Németh Lászlóné, aki arról is szólt, hogy a projekt elkészültével jelentősen csökken Miskolc fűtőművének földgáz-felhasználása és károsanyag-kibocsátása, mérséklődik a borsodi megyeszékhely importgáztól függősége is.

Az energiafüggőség feloldása a stratégiai cél - hangsúlyozta a miniszter.

Mint mondta, Magyarországon 2020-ra a geotermikus energiából származó energiamennyiségnek el kell érnie a 12 ezer terajoule-t, a Miskolci Geotermikus Projekt ebből 800-1100 terajoule-t teljesíthet.

A miniszter jelezte: a megfizethető energiaellátás már a válságot megelőző években is veszélybe került, a háztartásokat súlyosan megterhelték a lakhatási költségek, a kormány ezért is döntött a rezsicsökkentésekről.

A tőzsdén jegyzett Pannergy Nyrt. Közép-Európa legnagyobb geotermikus erőműve létesítéséhez 1,7 milliárd forint uniós támogatást nyert. Magyarország és a térség legnagyobb, geotermikus hőt hasznosító rendszere tízezer miskolci háztartást és több mint száz intézményt lát majd el környezetbarát hővel.

Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), Miskolc polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a borsodi megyeszékhely zöld várossá akar válni, egyre több az olyan projekt a településen, amely a megújuló, illetve a környezetbarát energiára alapoz.

Szólt arról is, hogy a geotermikus energiát más területen is hasznosítják, hiszen a visszatérő hővel üvegházakat fűtenek majd, amelyekben a városi közétkeztetés számára zöldségféléket termesztenek, és ezzel harminc embernek adnak munkát.

Forrás: http://mti.hu

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »