Megújuló energiaforrások

Belgium energiaszigetet szeretne

Mesterséges sziget épülne az Északi tengeren a szélerőművek termelte áram megőrzésére, hasznosítására. Legalább is ez Belgium javaslata, amely szerint még emellett tengeri széltornyok hálózatát is létre kellene hozni.

A sziget a tengeri széllel termelt árammennyiségből akár 2000MW-nyit „tárolhatna” 2020-ra – írja a forumforthefuture.org portál. Olyan rendszert alkalmaznának, amely vízpumpákat működtetne, ezek révén a sziget közepén lévő víztározóból vizierőművi turbinákra kerülne (vissza) a víz. Az így termelt áram fedezné Belgium azon szükségletét, amely mindenkori ellátási kapacitásait meghaladja. Ezzel kiküszöbölhető lenne egyúttal az áramellátás elégtelensége azon időszakokban, amikor nincs megfelelő szél a szélturbinák működéséhez.

A meglehetősen összetett sziget-konstrukció létrehozása (3 kilométerre feküdne a belga partoktól) mindazonáltal komoly költségekkel járna, tervezésénél fontos szempontnak látszik a megtérülés. Az viszont vitathatatlan, állítja egy brit szakértő, hogy a tengeri szélerőművekben rejlő potenciál további növelésének lehetőségét nyithatja meg.

Nem mellékesen: Belgium is le akarja állítani 2025-re nukleáris erőműveit, de gondot okoz számára, hogy azok biztosították 2011-ben még a teljes áramszükséglet 57 százalékát.