Megújuló energiaforrások

Megújulók (megújítók?) klubja

Szokatlan részletességgel számol be a szaksajtó egy 10 ország által életre hívott klubról, június 1-i megalakulásáról.

Ez a figyelem feltehetően annak szól, hogy jelentős országok környezetvédelmi miniszterei jöttek össze és olyan államok képviselői foglalnak helyet egymás mellett ebben a klubban, mint Kína, India, Németország és Franciaország, illetve a kisebb államok közül például Marokkó vagy az Egyesült Arab Emírségek. És szólhat annak is, hogy meglehetősen eltérő helyzetű, fejlettségű és földrajzi elhelyezkedésű országok csoportosultak a klubba.

A klub tagjai összesen 2,9 milliárd embert képviselnek, a világ GDP-jének 27 százalékát állítják elő, tavaly a megújulók hasznosítását célzó beruházások 40 százalékát valósították meg.

A klubot megújulók klubjának nevezték el és a cleantechnica.com portál szerint a tagok célja a világ teljes energiarendszerének megváltoztatása, a megújuló energiaforrások globális szintű hasznosítása.

Peter Altmeier német szakminiszter szerint „prosperitást és ellátásbiztonságot” hoz a világnak a megújuló energia, különösen a növekvő energiaigények időszakában, korunkban ez adja vonzerejét szerte a világban.

A klub alakuló nyilatkozata szerint felismerték, hogy a mostani energiarendszer kockázatokat rejt Földünk klímájára, környezeti állapotára, a szegénység állapotára, a biztonságra és a fejlődésre a legsérülékenyebb országokban. Emellett „a megújuló energiával kapcsolatos technológiák gazdasági válaszlehetőséget jelentenek egyre több ország és térség számára”.

Elképzelhető, hogy a klub egy jelentős nemzetközi szervezetté növi ki magát – jegyzi meg végül a cleantechnica.com cikkének szerzője.