Megújuló energiaforrások

A felkelő naperőművek országa?

Potom 270 százalékkal nőtt az idén Japánban az első negyedévben a múlt év azonos időszakához képest a frissen telepített fotovoltaikus berendezések (bevételi) értéke és ezzel lehagyták Németországot.

Ezt az IHS iSuppli piackutató cég számította ki, közölve azt is, hogy Japánban a tavalyi első negyedévi 0,4 GW-os telepítés után az idén az elérték az 1,5 GW-ot.

Az értékben mért növekedés mindazonáltal kapcsolódik ahhoz, hogy az ilyen berendezések ára Japánban még magas, viszont emiatt meglehet, hogy a telepített kapacitások értéke az idén elérheti a 20 milliárd dollárnak megfelelő összeget a felkelő nap országában. Tavaly az összeg 11 milliárd dollárnak felelt meg, azaz az idén több mint 80 százalékos emelkedésre lehet számítani.

Az intézet szerint világméretekben az év során telepített napenergetikai berendezések értéknövekedése tavalyhoz képest összességében 4 százalék körül lesz majd – írja a photon-international.com szakportál.

Japán a gyors növekedéssel a globális fotovoltaikus piacból az idén a bevételeket számítva 24 százalékos értéket kaparinthat meg, 2011-ben ez a részesedése még csupán 9 százalék volt. Japánt az idén a piaci értéknövekedés terén egyedül Kína előzi meg a napenergiát hasznosító új telepített berendezéseknél.