Megújuló energiaforrások

Finnországi visszaesés a megújulókban

Megjelenhet olyan statisztika, hogy egy ország egyik-évről a másikra kevesebb megújuló forrásokon alapuló energiát használt fel. Ez történt például Finnország esetében tavaly előtt.

Ám a Helsinki Times című lap azt is megírta, hogy a megújulók felhasználásában egyetlen százalék, a teljes energiafogyasztásban viszont 5 százalék volt akkor a visszaesés, mert a feldolgozóipar lefékezett abban az évben. Magyarán a megújulók részaránya a teljes fogyasztásban növekedett.

Pedig az ország nem fejlesztette dinamikusan a mára népszerűvé vált megújulókra épülő energiatermelést, elsősorban amiatt, hogy jelentős kapacitásai vannak a víz energiájának hasznosításban, de ez elmondható a fáról is. Nem véletlen, hogy utóbbi részesedése az energiafogyasztásban a 2002. évi 12 százalékról 23 százalékra nőtt.

A víz révén nyert energia hasznosítása azonban az időjárási körülmények miatt ingadozó, ezért elindult a szélenergia hasznosítása is. Egyelőre azonban az elmúlt tíz évben a megújuló kapacitások növekedése évi átlagban 2,3 százalék volt, felhasználásuk a teljes 2011. évi energiafelhasználásban 3 százalékot ért el.