Megújuló energiaforrások

Akár itt is kereskedhet majd romániai napenergiával a Tinmar

Egy a magyar áramkereskedelemben is közreműködő román magáncég három elkészült napelem-parkot vehetett birtokba a napokban német partnerétől.

A három romániai park együttes névleges teljesítménye 28MW – jelentette az etsolar.com szakportál.

A napenergetikai bázisokat a kínai technológiát is alkalmazó ET Solar cégcsoport építette. Nemrég már átadott a román cég, a Tinmar-Ind SA részére ilyeneket 22 MW-nyi összkapacitással, azaz Romániában már összesen 50 MW-nyit hozott létre. Romániai leányvállalata gondoskodik majd a működtetésükről, valamint a karbantartásukról.

A nemrég a „hálózati munkába” állított egyik fotovoltaikus-park Uiestiben az eddigi legnagyobb ilyen létesítmény Romániában, 18,5 MW beépített teljesítménnyel. A beruházás költsége 30 millió euró volt, ezt részben finanszírozta a Tinmar. Összesen 20 ezer háztartás energiaigényét képes fedezni.

A Tinmar az egyik legnagyobb román áramkereskedő magánvállalat, már 2001-ben alakult vegyes profillal. Nagykereskedelmi tevékenységgel jelen van a magyar, az osztrák, a bolgár, a görög és a szerb energiapiacon is. Néhány éve Debrecenben hozott létre kereskedelmi vállalkozást.

A napenergiát hasznosító áramforgalmazás jelentős része lehet az idei évtől kereskedői tevékenységének. A vállalkozás vezetője még korábban azt nyilatkozta, hogy a számukra szükséges úgynevezett zöld igazolás (támogatás) megszerzéséhez összesen 60 MW-nyi fotovoltaikus kapacitást kell létrehozniuk