Megújuló energiaforrások

A dánokat ráhangolják a szélturbinákra

A szélturbinákat a gyerekek is megkedvelhetik, főleg ha a dániai Legolandba látogatnak. Itt ugyanis az építőkockáiról ismert vállalat játékparkjában megépítették kicsiben az egyik tengeri szélerőmű-parkot.

Hét szélturbinát raktak a park egyik kis tavacskájába, az energylivenews.com tudósítása szerint hasonlóan, mint ahogy a Dong Energy nevű cég építi Anholt térségében a Dániához tartozó tengeren. Igaz, ott 111 turbina lesz majd látható, és 400 ezer háztartást tudnak majd árammal ellátni.

A Legolandban lévő turbinákhoz egyenként 5630 darabot használtak fel a Lego építőkockáiból és ezekből a turbinautánzatokat 160 centiméter fesztávú rotorlapátokkal látták el.

A mini szélerőmű-parkot egyébként a zömmel állami tulajdonú dán energetikai vállalat, a Dong emberei rakosgatták össze, egy torony megépítéséhez 55 órányi munkát használva fel. A vállalatnak külön területe van a Legoland „Energia Dániában” elnevezésű részében. Az ide látogatók gyakorlatilag a dán energiaszektor egész fejlődéstörténetét végig követhetik – lego-kockákból kirakva.

Nem mellékesen a helyszínen rengeteg információ olvasható a nagy Anholt projektről (amely a tervek szerint augusztusban lesz üzemkész), és ezek tanulmányozása mellett az energiával kapcsolatos berendezések, létesítmények különböző legolandi miniatűrjeivel játszadozhat a gyereksereg.