Megújuló energiaforrások

Az első megújuló energia projekt a Seychelle-szigeteken

Az Abu Dhabi fejlesztési alapnak hála a világhíres szigeteken is egy nagy megújuló projektbe fogtak bele, mely a jövőben sokat segíthet az ott élőkön.

A New Masdar szélerőmű célja, hogy segítse a szigetország költségeinek csökkentését a dízel import piacán. Akik az idei évben terveznek nyaralást az exkluzív szigeteken, azok most egy kicsivel „zöldebb” környezetet láthatnak majd, köszönhetően a jelentős új szélerőműnek Mahé szigetén.

Az elmúlt héten az állami (Abu Dhabi) tulajdonban lévő zöld energetikai vállalat (Masdar) egy hivatalos ceremónia keretében vágta el azt a bizonyos szalagot a Seychelle-szigeteken, mely a megújuló energia projekt kezdetét jelentette. A fő cél, hogy ezzel a beruházással megfékezzék a költséges dízel generátorok használatát.

A 6MW teljesítményű szélerőmű – Port Victoriában – várhatóan 5500 tonna szén-dioxid megtakarítást jelent majd évente. A projekt költsége 18 millió font. Az új megoldással az életszínvonal is növekedni fog, ami jótékony hatással lehet a lakosságra, így a turizmusra is.

A fejlesztési alap szerint 2030-ra az energiaigény várhatóan meg fog duplázódni, így az ehhez hasonló projektek rendkívül nagy fontossággal bírnak. A projekt mögött egy bravúros tervezés is áll, hiszen a Port Victoriában felállított nyolc szélturbinát a három kilométerre arrébb lévő szélerőműhöz csatlakoztatták. Ezt pedig a tenger alatt futó kábelek segítségével oldották meg.