Megújuló energiaforrások

Második helyen a megújulók 2018 előtt?

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a megújuló források hasznosítása lesz a világ kettes számú energiaforrása már jóval az évtized vége előtt.

Az ügynökség úgy becsüli, hogy az elkövetkezendő öt év alatt a megújulókat használó energiatermelő kapacitások globálisan 40 százalékkal növekedhetnek. Tavaly a növekedés 8 százalék volt – írja az arstechica.com portál.

Ezek 2018-ra így már a világ energiaellátásának mintegy negyedét biztosítják. Igaz, ebből a 25 százalékból körülbelül 17 százalék még a vízi energiát hasznosító kapacitásoknak köszönhető majd.

A megújulók az energiaszektor leggyorsabban növekvő szegmense. Ez a gyors növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy egyre olcsóbb ezen források felhasználásával energiát előállítani, s emiatt egyre újabb és újabb földrajzi régiókban jelennek majd meg.

Nem árt azonban óvatosan becsülni – jegyzi meg jelentésében az ügynökség. Elsősorban azért, mert elég rossz állapotban van a világgazdaság, és ennek többek között az a következménye, hogy a megújulók hasznosításához nyújtott – és egyébként fontos – támogatások csökkenhetnek. Egyes kormányzatok eközben kétségeiket hangoztatják a megújulók iránti igény indokoltságával kapcsolatban.

Ugyanakkor – hívta fel a figyelmet az ügynökség vezérigazgatója – a megújulók egyre kevésbé igénylik a jelentősebb támogatást. Igénylik viszont a velük kapcsolatos hosszabb távra szóló politikát, a belátható piaci magatartást, a szabályozási kereteket, amelyekben a társadalmi célokat is figyelembe veszik.

Szerinte egyelőre a fosszilis energiahordozóknak adott világméretű támogatások hatszorta nagyobbak, mint amekkora támogatást a megújulók élveznek a világon.