Megújuló energiaforrások

Pártügy is lett a brit napenergia

2013.07.11. - 11:21  |  Nincs hozzászólás

Nagy-Britanniában a sajtó elég befolyásos része elmarasztaló hangvételű cikkeket közölt az utóbbi időben a napelemek felhasználásával kapcsolatban.

Mivel a sajtó másik része az ügyben eléggé néma maradt, a brit Zöld Párt parlamenti képviselője volt kénytelen felszólítással élni a „visszavágás” mellett érvelve.

Szerinte a kormánynak kellene többet tennie a negatív kampány ellen, mi több, a nyári időszakra egy médiakampányt javasolt a napenergetika elfogadtatására, nem utolsó sorban az ágazatban működő kisebb vállalkozások túlélése érdekében.

A képviselő, Caroline Lucas szerint ugyanis kialakulóban egy téves nézet, miszerint a napelemek telepítése nem elég gazdaságos, házakra sem. Ennek pedig az a következménye, hogy a szolgáltatást végző cégek egyre komolyabb pénzügyi problémákkal néznek szembe.

A képviselőt védelmébe vette a brit szolárberendezés-kereskedők szövetsége, amelynek egyik vezetője szerint sokkal több megfelelő információt kellene eljuttatni a közvélemény felé, tisztázandó a napelemekkel kapcsolatos ellentmondásokat. A szövetség maga is kész kampányt indítani, mert az EU és Kína közötti nappanel-háború úgymond „félresiklatta” a nevezett berendezésekkel kapcsolatos nézeteket.

A klímaváltozásért felelős brit miniszter a közelmúltban olyan kijelentést tett, hogy a brit napparkok számát szeretné a tízszeresére növelni. A sajtó nekitámadt, elsősorban azzal érvelve, hogy mindehhez nem csupán „csillagászati” méretű állami támogatás is kell majd, hanem a parkok hatalmas területet hasítanának ki a brit földből, mi több, ezek nyaranta olyan mennyiségű áramot szolgáltathatnának a nemzeti villamosenergia-hálózatnak, hogy az annak átvételére nem is lenne képes. A napenergiával áramot termelő vállalkozásoknak így azért is kellene (az államtól) pénzt kapnia, hogy szüneteltessék áramtermelésüket.

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »