Megújuló energiaforrások

Pártügy is lett a brit napenergia

Mivel a sajtó másik része az ügyben eléggé néma maradt, a brit Zöld Párt parlamenti képviselője volt kénytelen felszólítással élni a „visszavágás” mellett érvelve.

Szerinte a kormánynak kellene többet tennie a negatív kampány ellen, mi több, a nyári időszakra egy médiakampányt javasolt a napenergetika elfogadtatására, nem utolsó sorban az ágazatban működő kisebb vállalkozások túlélése érdekében.

A képviselő, Caroline Lucas szerint ugyanis kialakulóban egy téves nézet, miszerint a napelemek telepítése nem elég gazdaságos, házakra sem. Ennek pedig az a következménye, hogy a szolgáltatást végző cégek egyre komolyabb pénzügyi problémákkal néznek szembe.

A képviselőt védelmébe vette a brit szolárberendezés-kereskedők szövetsége, amelynek egyik vezetője szerint sokkal több megfelelő információt kellene eljuttatni a közvélemény felé, tisztázandó a napelemekkel kapcsolatos ellentmondásokat. A szövetség maga is kész kampányt indítani, mert az EU és Kína közötti nappanel-háború úgymond „félresiklatta” a nevezett berendezésekkel kapcsolatos nézeteket.

A klímaváltozásért felelős brit miniszter a közelmúltban olyan kijelentést tett, hogy a brit napparkok számát szeretné a tízszeresére növelni. A sajtó nekitámadt, elsősorban azzal érvelve, hogy mindehhez nem csupán „csillagászati” méretű állami támogatás is kell majd, hanem a parkok hatalmas területet hasítanának ki a brit földből, mi több, ezek nyaranta olyan mennyiségű áramot szolgáltathatnának a nemzeti villamosenergia-hálózatnak, hogy az annak átvételére nem is lenne képes. A napenergiával áramot termelő vállalkozásoknak így azért is kellene (az államtól) pénzt kapnia, hogy szüneteltessék áramtermelésüket.