Megújuló energiaforrások

Peru: 500,000 háztartásban lesz napenergia

A nemzeti napelemes háztartási-és villamosítási program keretében 2016-ra Peruban 95%-os lehet a megújuló energia részaránya.

Peru Dél-Amerika harmadik legnagyobb, valamint az Andok legnagyobb területű országa. Északon Ecuador és Kolumbia, keleten Brazília és Bolívia, délen Chile és nyugaton mintegy 2000 km hosszan a Csendes-óceán határolja. Hajdan az Inka Birodalom központja volt.

A hivatalos jelentések szerint Peruban jelenleg csak a lakosság 66%-a rendelkezik áram-hozzáféréssel. Ez 1,6 millió háztartást jelent, áram nélkül. Az új állami projekt keretében azonban hamarosan 500,000 háztartásban kerülhet kiépítésre napenergetikai megoldás.

A végső cél, hogy Peru 2016-ra 95%-os mutatóval rendelkezzen, mely rengeteg család életét könnyítené meg, lévén, hogy ebben a pillanatban sokan élnek áramellátás nélkül a dél-amerikai országban. A peruiak közel fele él szegénységben – ebből 19% súlyos szegénységben.

Peru szegényes falvaiban az emberek gyertyákat, fáklyákat és hagyományos kályhát használnak a mindennapi élethez. Egy vidék háztartás fenntartása közel 8 dollárba kerül egy hónapban, ami éves szinten 77 dollár.

A projekt ezzel az új kezdeményezéssel a legszegényebb embereken akar segíteni, akik még mindig olaj lámpák mellett élik az életüket, miközben az üzemanyag felhasználása miatt folyamatosan károsítják az egészségüket. A projekt teljes költségvetése mintegy 200 millió dollárt ölel fel. A megújuló energiák Peru éghajlatának köszönhetően rendkívül hatékonyan működhetnek majd.