Megújuló energiaforrások

Hatalmas számokat érhet el a globális napelem piac

A következő évek újabb és újabb növekedéseket hozhatnak a globális napelem piacon, mely már most érezteti a hatását Amerikában, Ázsiában és Európában.

A különböző kis-és nagyvállalatok egyre inkább felismerik a megújuló energiaforrások fontosságát, melyek használata hosszabb távon egyértelműen kifizetődő és hatékony. A Navigant Research most arról ír, hogy a globális napelem piac 2020-ra elérheti a 134 milliárd dollárt, mely egy hatalmas összeget és előrelépést jelentene.

A cég jelentése szerint az élénk amerikai és ázsiai piac ellensúlyozni tudta az Európában tapasztalt visszaeséseket, miközben Szaúd-Arábiában és Dél-Amerikában is új, feltörekvő piacok nyílnak meg. Ezeknek köszönhetően a megújuló energia a következő években messze nagyobb teret fog nyerni magának a piacon, mint jelenleg, vagy azt a korábbi előrejelzések mutatják.

Dexter Gauntlett, a Navigant Research kutatás elemzője elmondta, ezek a megújuló energiával kapcsolatos projektek elsődleges célja, hogy csökkentse a költségeket, ami továbbra is a legfontosabb mozgatórugója a napelemes piacnak.

Ez 2013 és 2020 között 438 GW telepített napelemes rendszert jelenthet. A jelentés hangsúlyozza, hogy ezek a projektek a legtöbb esetben teljesítik, vagy túlteljesítik a különböző költségcsökkentési tervezeteket, mely azt mutatja, hogy a technológiákban hatalmas a potenciál és azoknak eddig csak a kisebb részét használtuk ki.

2020 végéig a napelemes megoldások várhatóan versenyképesek lesznek a kiskereskedelmi villamos energia-árakkal, és mindezt támogatás nélkül érhetjük el.