Megújuló energiaforrások

Vége a kínai-uniós napelemvitának

Nem lesz büntetővám az Európai Unióba behozott kínai nappanelekre. Erről a hét végén született megállapodás az EU bizottsága és a kínai kereskedelmi minisztérium illetékesei között.

Brüsszeli források szerint ugyanakkor az EU-nak sikerült ráerőltetni Kínára egy minimumárat a nevezett importtermékekre.

Megállapodás híján a kínai napelemekre és más részegységekre kezdetben legkevesebb 11,8, de később akár 47,6 százalékos büntetővámot vetett volna ki az EU, már most augusztustól – emlékeztet a china.org.cn portál.

Ezt a lépést azonban nem csupán a kínaiak, de az EU kereskedői és az európai napenergetikai szektor egy jelentős része sem látta volna szívesen. Az utóbbi időben elszaporodtak a csődök az európai napelemgyártók között.

Nem mellékesen a kínai-uniós kereskedelem is kárát látta volna a dömpingvám bevezetésének, hiszen a panelvita során a kínaiak is megtorló intézkedéseket helyeztek válaszul kilátásba.

A mostani megállapodás szerint a kínaiak egy wattra számolva 0,56 eurocentes áron szállítják nappaneleiket az EU piacára. Arról is megállapodás született, hogy az EU tavaly összesen 15 gigawattnak megfelelő piaci igényét az idei évtől a kínaiak legfeljebb felerészt elégíthetik ki, azaz összesen bő 7 gigawattnyi energiát szolgáltató termékekre nem alkalmaz az EU dömpingvámot.