Megújuló energiaforrások

Spanyol monopolizálási kísérlet

Hírek szerint bűnelkövetésnek akarja minősíteni a spanyol kormányzat azt, ha egy felhasználó nem az országban termelő energetikai nagyvállalattól szerezné be a nap energiájával előállított áramot.

A tervezet ellen a kisebb szoláripari vállalkozások képviselői – mondván, hogy az általuk termelt áram vásárlását kriminalizálnák – tüntetést szerveztek Barcelonában a helyi börtön előtt.

A kormányzati tervben ugyanis rendkívül súlyos, akár 30 millió eurót is elérő büntetés kiszabásának lehetősége is szerepel. Mindeközben – írja a pv-tech.org portál – a napenergia termelte áramot az országban afféle oligopóliumoktól, azaz az energiapiac nagy uraitól kellene megvenni. Ezt elősegítendő a kormányzat már jelentős többletköltséget számoltat fel a helyi kis szolgáltatók napenergia felhasználásával termelt áramára.

A tervezet ezzel gyakorlatilag szankcionálja, ha egy család vagy egy kis közösség akár saját magának is termel fotovoltaikus berendezéssel áramot. Ezt, illetve ezzel a klímavédelem elleni szabályozást a tiltakozók egyebek között az emberi jogok megsértésének is tekintik, ettől remélve a kormányzati tervek visszavonását.

Ezek között szerepel az is, hogy rendeletileg nyereségmaximumot állapítanának meg a napenergetikai beruházásokra, az a leadózott összeg mintegy 5 százaléka lehetne, és nem a már nyújtott szolgáltatásra számolnák, hanem a beruházásra, annak megkezdésekor, eleve kétségessé téve, hogy majd nyereség képződik.

Emlékeztetőül: a kormány már beszüntette korábban a megújuló energiát hasznosító projektek pénzügyi támogatását.

Mindezen elképzelések hátterében az eladósodott spanyol állam gondjai keresendők, illetve az, hogy az állam energiagazdálkodási deficitje 25-30 milliárd euró, és évente 4 és fél milliárddal növekszik. A szolárberendezésekkel kapcsolatos újabb szigorítás csomag becslések szerint kevesebb mint 3 milliárd eurót „hozna vissza”.