Megújuló energiaforrások

Energiatárolás – több száz projekt világszerte

Az energia tárolásának problémája számos országot foglalkoztat, a cleantechnica.com portál szerint az államok különböző támogatásokat adnak az ilyen projektekhez.

A Navigant Research kutatóintézet szerint az idei esztendő harmadik negyedébe lépve összesen 633 ilyen projektet, rendszert számolhatunk össze, ezen megoldásokkal elsősorban Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában folynak próbálkozások.

Természetesen több tárolási projekt már évek óta létezik, illetve működik, és az idei év első felében is 38 új projektet indítottak el, azaz az energiatárolás lassan önálló iparággá kerekedik, a tárolási „piac” tehát gyorsan növekszik.

Számos cég tevékenykedik ezen a piacon, bár elsősorban három , a francia Alstom, a német Voith és az amerikai Gridflex neve uralja a tárolási rendszerekkel foglalkozó projektek világát, ezek már rendszereladóként szerepelnek, egyébként sok nagy ismert ipari óriás(pld. Kvarner, Harbin, Siemens) társaságában.

Az ázsiai piaci szereplők elsősorban az elemekkel való tárolási technológiát fejlesztik, illetve próbálják exportálni, Európában a megújuló forrásokhoz kapcsolódik az energiatárolási technológiák fejlesztése, míg Észak-Amerikában több innovatív megoldással, afféle „technológiai diverzifikációval” jellemezhetők az energiatárolási projektek.

A kapacitások tekintetében azonban Ázsia birtokol 47 százalékos részesedést a Navigant szerint, de a projektek számát tekintve Észak-Amerika vezet 115 ilyen telepített tárolási megoldással.

Az ismertetésből az is kitűnik, hogy a tárolási üzlet hozadéka növekszik, elsősorban a vidéki áramellátás területén, és tere van a fejlődő országokban, például a megújuló energiatermelésnek nem a hálózati rendszerekhez kapcsolódó fejlődésével