Megújuló energiaforrások

A világ hetedik legnagyobb napelemparkja épül Sárközújlak határában

Szatmárnémeti lakosságának közel háromnegyedét képes lenne ellátni villanyárammal az a napelempark, amelyet Sárközújlakon épít egy sevillai székhelyű nemzetközi cég. A Szatmár.ro-nak elsőként sikerült beszélgetnie a vállalat képviselőivel.

Az Adevarul napilap internetes verziója június közepén számolt be róla, hogy Giurgiu mellett átadták Románia legnagyobb napelemparkját, amely 42 hektáron terül el. Ez azonban elenyészik amellett a beruházás mellett, amely alig néhány hónapja vette kezdetét Sárközújlakon. Itt a spanyol Bester Generacion 145 hektáron telepíti éppen a napelempaneleket. „Mind területre, mind kapacitásra ez lesz Románia legnagyobb, egyben pedig a világ hetedik legnagyobb napelemparkja”, árulta el Ramses Hernandez Ramirez projektmenedzser.

A Sevillában székelő nemzetközi konszern többek között Olaszországban, Bulgáriában, Franciaországban vagy Angliában épített már és üzemeltet napelemparkot. Nem csak napelemmel, de szélenergiával is foglalkoznak, többek között Konstanca közelében is üzemeltetnek egy ilyen parkot. Sárközújlak mellett pedig Ariceni-ben és Caracalon is építenek éppen egy napelem farmot.

„Romániában a zöld energiával kapcsolatos törvénykezés igen kedvező a beruházók számára. Nyilván köze van ennek ahhoz is, hogy az Európai Unió kötelezi a tagállamait, hogy 2020-ig energiatermelésük 20%-a zöld energia legyen. Mivel Craiova mellett már van egy napelemparkunk és csupa pozitív tapasztalataink vannak, úgy döntöttünk, folytatjuk beruházásainkat Romániában”, magyarázta Hernandez. Hogy miért pont Sárközújlakon? Azért, folytatta a projektmenedzser, mert itt már készen álltak a tervek, megvoltak az engedélyek, „csak” meg kellett vásárolniuk a projektet.

A konkrét munkálatok június elején kezdődtek, két hónap alatt pedig a teljes munka 60-70%-a van kész. Összesen öt blokkra oszlik a terület – némelyikben még csak a cölöpök merednek ki a földből, másutt viszont már a napelemek is a helyén vannak. Eddig közel 400 ember dolgozott már a projekten. Az A és B blokkolt egy olasz, a C blokkot egy spanyol, a D és E blokkot pedig egy másik olasz cég építette. Ennek megfelelően a hatalmas területen a román és a magyar mellett spanyol, olasz vagy éppen holland nyelven kommunikáló emberekkel találkozhattunk az elmúlt hetekben.

Ha valamennyi a helyére kerül, akkor közel 250.000 panel tekint majd az ég felé – Hernandez elmondása szerint a kínai gyártótól még soha senki nem rendelt ilyen mennyiségű cellát ilyen rövid idő alatt.

A cölöpöket legkevesebb másfél méter mélyre verték a földbe. Erre kerül a tartószerkezet, majd a fix panel – azért fix, mert nem követi a nap állását. A tervek szerint legkésőbb szeptember elejére végeznek a napelemek telepítésével. Épül a transzformátorház, az adminisztrációs épületek, valamint a vezeték, amelyen keresztül valahol Egri közelében csatlakozhatnak az országos hálózatra.

A cél, hogy az év végéig beindulhasson a termelés. Kiderült, tévhit az, hogy a napelem nyáron termel a legtöbbet, télen pedig szinte semmit! Az ideális működéshez ugyanis sok napsugárra és minél alacsonyabb hőmérsékletre van szükség. Nagy melegben ugyanis felmelegszenek a cellák és kevesebb áramot termelnek.

A park maximális teljesítménye 48 megawatt lesz – ez Hernandez számításai szerint közel 60.000 átlagos család fogyasztását jelenti. Várakozásaik szerint 11-12 évre lesz szükség, hogy amortizálódjon a beruházás, amely 65 millió euró. Az összeg közel felét a napelempanelek beszerzése emésztette fel. A park élettartama 25 év – azt követő sorsa pedig teljesen nyitott.

További részletekért és a videóért látogass el a szatmar.ro-ra.