Megújuló energiaforrások

Napenergetika – harmadik szakaszához érkezett

Új szakaszába lép a szolárfejlesztés – jósolja az ügyben kompetensnek nevezhető elemzői csoport a német Deutsche Bank pénzügyi óriásnál.

A szakaszt a „harmadik növekedési fázisnak” nevezték és ebben jellemző lesz az úgynevezett „háztetős” napenergetikai növekedés, valamit az is, hogy egyre több országban élhet már meg támogatások nélkül a szolárbiznisz.

Utóbbi kapcsán az elemzők azt állítják, hogy globálisan nézve már mintegy tíz térség el is jutott a támogatásmentes versenyképességhez, de három éven belül hasonló helyzet még további 20-30 piacon várható – derül ki a photon-international.com által közzétett jelentésből.

Mindeközben az energiaszolgáltatók részéről lesz némi ellenállás a szolár energetikai bázis fejlődésével szemben, főleg amiatt, hogy azok üzleti modelljébe a napenergiából nyert áram forgalmazása alig-alig fér bele, a szolárbizniszt fenyegetésnek is érzékelhetik.

Ez az USA-ban kiegészül azzal, hogy az ottani alacsony földgázár a nagyobb napenergetikai beruházásokat kevésbé vonzóvá teszi. Másutt azonban több helyütt is a napüzlet, különösen nagy szolgáltatói vállalkozások szintjén, lendületes fejlődésnek néz elébe 3-5 éves távlatban.

Bizakodók az elemzők azért is, mert a napenergiával folyó áramtermelésben egyre elterjedtebbek a lízing-konstrukciók, és nem utolsósorban azért, mert egy sor országban elfogadást nyert a tetőre épített szolár berendezések támogatásának a politikája.

Mindehhez pedig kedvező feltételeket biztosít, hogy a napmodulok ára egy wattra számítva eddig mintegy 65 százalékkal esett és a nagyobb fotovoltaikus rendszerek létrehozása egységnyi wattban kifejezve a világ számos helyén már 1-1,2 dollár körül van, azaz az általuk termelt áram kWh-kénti ára 20 dollárcent alá került.