Megújuló energiaforrások

Thaiföld is a megújuló energiára esküszik

A délkelet-ázsiai ország a jövőben újabb projekteket indít, mely főként a napenergiai megoldásokra irányul.

Thaiföld egy délkelet-ázsiai ország. Keleten Laosz és Kambodzsa, délen Malajzia és a Thai-öböl (Sziámi-öböl), nyugaton az Andamán-tenger és Mianmar határolja. 1949. május 11-éig az ország hivatalos neve Sziám (thai: สยาม; ejtsd: szájám) volt. A thai (ไทย) népnevet gyakran rokonítják az azonos kiejtésű ’szabad’ (ไท) szóval, de a tágabb taj népcsoport nevével is összefügghet.

A thai kormány legutóbb jóváhagyta az Energiaügyi Minisztérium tervezetét, mely szerint az ország 2021-ig folyamatosan növelni fogja a megújuló energiával kapcsolatos céljait, ami most egy 3 GW teljesítményű napelemes projektről szól.

A korábbi tervek az összesített lista (!) alapján mintegy 9.2 GW-ról szóltak, ami ezzel az új beruházással 13.92 GW-ra módosul. Az Országos Energiapolitikai Bizottság két csomagot hagyott jóvá, mely szerint Thaiföld újra támogatni fogja a különböző napenergiai kezdeményezéseket.

A csomagoknak köszönhetően közüzemű tetőtéri és földre szerelt napelemes rendszereket építhetnek ki. Az első projektnek 2013 decemberére kell elkészülnie. Ez egy 200 MW-os kvótáról szól. A második részletnek pedig 2014 decemberére kell a helyére kerülnie, ami már egy 800 MW-os rendszert foglal magában.