Megújuló energiaforrások

Olaszországban rekordot döntött a napenergia

Enyhítheti az olasz gazdaság problémáit, hogy a megújuló forrásokra épülő energiatermelés lendületesen növekszik.

Részben emiatt a hagyományos energiahordozók felhasználása csökkenést mutat az országban.

Az idei évről július végéig az olasz hálózati rendszergazda, a TERNA adott ki adatokat, melyeket a napokban ismertetett a pv-magazine.com. Az adatok szerint az idei év első hét hónapjában a tavalyi azonos időszakénál mintegy 20 százalékkal több villanyáramot termeltek az olaszországi napenergetikai rendszerek.

Júliusban az általuk hálózatba termelt árammennyiség történelmi rekordot hozott 2,957 GWh-át, tavaly júliusban a mennyiség 22,1 százalékkal maradt el ettől.

Az idén július végéig a teljes idei olasz energiaigény kielégítésében 7,3 százalék volt a fotovoltaikus rendszerek termelte áram aránya(2012-ban 5,6 százalék), a napenergia hasznosítása az alternatív energiák közül a második helyet foglalhatta el a vízi energia után. Utóbbi 32,922 GWh-val járult hozzá az energiafelhasználáshoz. A szélenergia 9,666 GWh-val – hét hónap alatt.

A napenergia részesedésének növekedése azonban az év hátralévő részében bizonytalan: az államnak fel kellett adnia július elejétől a szolár alapú áramtermelés pénzügyi támogatását.

Ugyanakkor a TERNA megjegyzi, hogy a hagyományos energiahordozók termelte áram mennyisége július végéig visszaesett a múlt év azonos időszakához képest 15,7 százalékkal.