Megújuló energiaforrások

Fél év alatt sok 10 ezer új zöld munkás

Amerika is a zöld iparra tesz, ha a munkahelyek számát szeretné szaporítani az egyébként messze nem rózsás foglalkoztatási helyzetben.

Ebbéli igyekezetének biztos jele egy friss adat: az idei esztendőnek csupán a második negyedében közel 40 ezer új munkahelyet teremtett a megújuló energiaszektor.

Ily módon a szektor az átlagnál sokkal jobban járult hozzá a gazdaság bővüléséhez is, nem is beszélve arról, hogy a fenntartható jövő megteremtéséhez is – írja a cleantechnica.com portál.

A múlt évben egyébként az ország egészét nézve 110 ezer új „zöld munkahely” jött létre – olvasható a portálon.

A fennemlített 2013-as negyedévben csaknem 60 megújuló energiát hasznosító beruházás kezdte meg működését, illetve született meg, ezek valamivel több mint fele a nap- és a szélenergiával kapcsolatban. Az előbbi több mint 10 ezer, utóbbi 2 és fél ezer új állást adott a munkaerőpiacnak.

Az USA-ban foglalkoztatási téren a tiszta üzemű közlekedést is az ágazathoz sorolják, miként a hálózati energiaszolgáltatásban a megújuló energiákkal kapcsolatban foglalkoztatottakat is (együtt csaknem 18 ezer új állás) . Ugyanakkor nem veszik számításba az építőipari „zöld” munkásokat, holott manapság a teljes építőipari állomány 44 százalékát teszik már ki.

A vizsgált időszakban Kalifornia államban volt kiemelkedően sok új zöldipari foglalkoztatott (több mint 9 ezer), mögötte Hawai (5 ezer) és Maryland állam (4,4 ezer) következett. Egyes államon belüli körzetek új álláshelyeit tekintve Kalifornia mellett Nevada állam is említést érdemel.