Megújuló energiaforrások

Kazahsztánban repkednek a százalékok

Hónapok óta napirenden van a megújuló források fokozottabb hasznosításának kérdése, már döntést hoztak az év elején a 2013 és 2020 közötti időszakra vonatkozó tervekről, nyáron pedig törvénytervezetbe is foglalták, első olvasatának megtárgyalására már sor is került.

Az már látható a kazah kormányzati tervekből, hogy támogatást kívánnak adni a megújuló energiaforrásokhoz. Egyelőre annyit tudni a solarserver.de szakportál híréből, hogy a támogatás mértéke 50 százalékos lenne azoknál a megoldásoknál, ahol nem a hálózatot szolgálják ki az áramtermelők, és a támogatás legfeljebb 5 kW-os berendezések létesítésére vonatkozna. A hálózati árammal nem ellátott térségeket célozná ez a fejlesztés.

Távlatilag, azaz 2030-ra már olyan drágulásra számítanak a hagyományos energiahordozóknál, hogy fogyasztásukat – helyettesítve azokat megújulókkal – 20-30 százalékkal szeretnék visszafogni. A kazahok elsősorban a szélenergiai hasznosításában látnak nagyobb fejlődési lehetőséget.

2050-re pedig a kormányzat illetékese azt jósolja, hogy a megújulók felhasználása a 40, de egyes vélemények szerint az 50 százalék közelébe is kerülhet. Következésképp a nukleáris és a vízi energia, illetve a földgáz felhasználásának részaránya a teljes energiamixben 14-16 százalék körül alakul majd, azaz a szénnek bő 30 százalék maradna.