Megújuló energiaforrások

Hazai – azaz nem import

A német „Zöldek” egy friss jelentésben azt hangsúlyozzák, hogy nem csak most, hanem az elkövetkezendő évtizedekben is képes az ország energiaimport-számláját jelentősen csökkenteni a megújuló forrásokból termelő minden egyes új kW-nyi kapacitás.

Hozzáteszik: nincs is alternatívája a megújulóknak, mert a fosszilis energia ára, miként eddig is, emelkedő irányzatot mutat majd. Tavaly Németországnak egy fejenkénti 1165 eurós kiadása volt a hagyományos energiahordozók megfizetése miatt és ez 404 euróval több, mint 10 évvel korábban.

A számla teljes összege a múlt évre 93,5 milliárd euró volt, s ha ezek a költségek halmozódnak, akkor 2030-ra Németország ilyen kiadásai elérhetik a 2,3 billió eurós értéket. 2040-re ez már 4,45 billió lehet. A betáplálási tarifákkal kapcsolatos halmozott kiadások ez időre csupán az 1 billió eurós értéket tehetnek ki – az ország környezetvédelmi miniszterének becslése szerint.

A német energiahelyzet kedvező változását elsősorban a napenergia hasznosítása, s ennek kapcsán annak a betáplálási tarifákkal elért egyre alacsonyabb költsége teremtette meg.

A cleantechnica.com portál szerint a Zöldek aláhúzzák: a megújuló energiákból hosszú távon rengeteg pénzt nyerhet Németország, érdemes gyorsítani az átállást ezekre, mert az teljesen hazai energia.