Megújuló energiaforrások

Teljesen osztrák háttérrel dolgozó naperőmű

Úttörő módon, a lakosság „tőkerészesedésével” kezdte meg működését a napokban Ausztria Karintia tartományában két naperőmű.

A részesedés formája, hogy a létesítmény napelem-paneljeit Villach, illetve Ebendorf polgárai vásárolták és adták a szolgáltatónak, amelyik cserében nekik – mintegy 200 háztartásnak – áramot, és az értékesített áramért pénzt biztosít.

Nem keveset: a két közösséget kiszolgáló naperőmű-egységet egy nagy villachi bútorkereskedelmi cég épületének tetején helyezték el, a berendezés Villach lakosainak 130 ezer kWh, Ebendorf lakosainak 500 ezer kWh áramot állít elő egy év alatt.

A szolgáltató a közeli Veldenben működik, a napelemes rendszert ugyancsak osztrák, a klagenfurti PVI vállalat építette és a Kioto nevű osztrák cég adta a napelemeket.

A tudósítás aláhúzza, hogy az osztrák állam is kivette a részét a karintiai beruházás sikeréből, ugyanis a kedvező áramvásárlási tarifát ő garantálta a befektetőknek, évi 3,6 százalékos meg térülést biztosítva 13 éven keresztül. A polgárok beszállási költsége panelenként 600 euró volt, aki tehát mondjuk 30 ilyen panelbe fektetett, annak kezdeti befektetésként 18 ezer eurós összeget kellett áldoznia. A tőkerészes a tőkét részben az eladott áram értékével nyeri vissza fokozatosan.

A részvényesi rendszerhez hasonló konstrukció, illetve az, hogy a napenergia-rendszer tulajdonosa nem a saját ingatlanán üzemelteti a szolár berendezést, lehetővé teszi, hogy bárki akár el is adhassa részesedését.

A wirtschaftsblatt.at osztrák gazdasági portál szerint az (polgárok részére) egyesített hasonló fotovoltaikus energiatermelő rendszerekben nagy lehetőségek vannak, feltéve, ha a közösségek az ilyen energiatermelő „közös” létesítményeknek megfelelő ingatlani területet(felületet) találnak.