Megújuló energiaforrások

A legnagyobb szélerőmű épül meg a szubszaharai Afrikában

Hivatalosan is megerősítésre került, hogy egy nagy szélerőmű épül meg Kenyában, mely a legnagyobb ilyen létesítmény lesz a szubszaharai Afrikában.

A napenergiai kezdeményezések mellett a szélerőművek is fontos szerepet töltenek be a megújulók energiapiacán, mely egyre nagyobb teret nyer magának a Földön.

A Standard Bank Group és a kenyai leányvállalata, a CfC Stanbic Bank egy fontos megállapodást írt alá a független áramtermelő Aeolus Kenyával (AKL), melynek keretén belül egy nagy szélerőmű fog megépülni Kelet-Afrikában, a Kenyai Köztársaságban. Érdekesség, hogy ez lesz a legnagyobb üzem a szubszaharai Afrikában a mai napig.

A projekt célja, hogy csatlakozzanak a fejlődő országokhoz, miközben a lakosságot tiszta energiával látja el. A megállapodás résztvevői hangsúlyozták, hogy ez nem csupán a társadalmi és a gazdasági fejlődéshez fog hozzájárulni, hanem ezzel együtt jelentős mértékben enyhíti majd az energiaellátás hiányát, amivel továbbra is küszködik az ország. Az üzem várhatóan 2015-ben áll munkába. A projekt részeként egy 60 MW-os egység társulna az ország elektromos hálózatához, mely jelenleg mindössze 1,672 MW-ot jelent. A beruházás 150 ezer kenyai lakos energiaszükségletét elégíti ki.