Megújuló energiaforrások

Nigéria és az 500 MW-os napenergia program

A nyugat-afrikai független ország sem szeretne lemaradni a sorban, és egy komoly napenergetikai beruházást szeretne megvalósítani.

Nigéria vezetői is igent mondtak a különböző megújuló energiákkal kapcsolatos fejlesztésekre. A középpontban a napelemes egységek telepítése áll, így nem meglepő, hogy hamarosan egy igen komoly projekt kerülhet megvalósításra.

A tervek szerint Nigéria napenergia kapacitása összesen 500 MW lesz. Mindezt a német kormánnyal közösen valósítana meg az ország. A közös projekt részeként valósulna meg a Nigériai Német Energiaügyi Partnerség.

Az első fontos szerződést 2008-ban írta alá a két nemzeti kormány, mellyel Németország hozzájárult ahhoz, hogy Nigéria villamosnergia-termelő kapacitása meghaladja a 6.5 GW-ot. Ebbe beletartozik a nap-és vízenergia is, melyek továbbra is jó lehetőségeket jelenthetnek az országnak.

A listán a következő nigériai államok szerepelnek: Adamawa, Bauchi, Benue, Borno, Gombe, Kaduna, Kano, Nasarawa és Sokoto. Ezen államok közül Kano és Nasarawa kivételével mindenki jelezte az érdeklődését egy 30 MW-os naperőmű megépítését illetően.

Nigéria célja, hogy 2020-ig energiaigényének 5%-át a megújuló források tegyék ki.