Megújuló energiaforrások

Közvetlen napelemes feltöltés Apple cuccokra

Az áramellátás újszerű rendszerének szabadalmi bejegyzését kérte a közelmúltban az ország illetékes hatóságától az amerikai Apple.

A rendszer olyan hordozható napelemes eszköz, amelyik a technológiai cég különböző kis berendezéseinek működtetéséhez használható, azok energiaellátását biztosítja, egyszerű módon.

A rendszer lényege a pv-tech.org szakportál szerint a közvetlen áramadás a napelemből, azaz szükségtelenné teszi a feltöltést a hálózatról, így az ehhez szükséges berendezéseket is. Ugyanakkor az Apple által kifejlesztett új rendszer egy az AC-DC adapterekhez igazodó mikroellenőrzőt (SMC) is használ, a mobil készülékekbe építve, miáltal lehetőség van a napelemet közvetlenül a berendezésekhez (mobil, iPod, Macbook) is használni, de egyúttal adapterrel is.

Az Apple már alkalmazott napelemeket termékeihez, de ezek nem kis hordozható, a készülékekhez közvetlenül UBS-szel vagy hasonló aljzattal csatlakoztatható elemek voltak, azaz a hordozhatóság terén nem tudtak hasonló kényelmi feltételeket nyújtani.