Megújuló energiaforrások

Befejeződtek a Seat “Al Sol” napelemes projekt előkészületei

A SEAT "al Sol" projektje teljes egészében üzemképes, miután a spanyol autógyár a harmadik és egyben utolsó előkészületi szakasz megvalósítása után bemutatta környezetvédelmi stratégiájának zászlóshajó programját.

Az ünnepség fő vendégei Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszter és Jürgen Stackmann, a SEAT végrehajtó bizottságának elnöke voltak. Az eseményen ugyancsak részt vett Dr. Andreas Tostman, a SEAT gyártásért felelős alelnöke és Ramón Paredes, a SEAT és a Volkswagen Csoport spanyolországi kormányzati és intézményi kapcsolatokért felelős alelnöke. A SEAT “al Sol” projektje tovább erősíti a spanyol cég hírnevét, mint a legtartósabb fejlődére képes, és a környezetért legnagyobb felelősséget érző egyik ipari cégét, írja a holvezessek.hu.

A projekt két utolsó üzemének beindítása összesen további 53 000 napelem tábla felszerelését jelentette a gyártócsarnokok és a gépkocsik átmeneti tárolóinak tetején. A 276 000 négyzetmétert elfoglaló térség, amely 40 labdarúgó pálya területének felel meg, a martorelli üzemet az egész világ viszonylatában az autógyártó iparág legnagyobb napelemes üzemévé tette.

A spanyol belügyminiszter, Jorge Fernández azt hangsúlyozta, hogy a “SEAT maga egy sikertörténet és az elkötelezettség példája”. A jelenlévőket emlékeztette arra, hogy a SEAT “úttörő jellegű, újító és minőségi cég”. Jürgen Stackmann rámutatott arra, hogy “a SEAT martorell-i gyára éppen a 20. születésnapját ünnepli. A SEAT “al Sol” (“a napon”) projektje ékes példája azon üzem fejlődésének, amelyik a termelési folyamatok során alkalmazott minőség és hatékonyság eredményeként a közelmúltban kiérdemelte az autóipari gyártási folyamatok korszerűsítéséért odaítélt “Automotive Lean Production” gyártási díjat. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta a márkának az üzleti stratégiájában tetten érhető környezetvédelmi elkötelezettségét: „ A SEAT felelősségteljes cég, és a környezetünk iránt mutatott tisztelet az egyik prioritásunk. Az autóiparban mi rendelkezünk a legnagyobb napelemes üzemmel. Ez a tény is azt bizonyítja, hogy a környezetvédelem iráni elkötelezettségünk valós.”

Befejeződtek a SEAT Nulla széndioxid kibocsátás és kétszeres nyereség

A SEAT “al Sol” projektje, amelyet a Gestamp Sola céggel együtt fejlesztettek ki, nagy méretekben biztosítja a tiszta energiát az azonos, adott fogyasztási helyen. (Ez az energia decentralizált, több helyszínű termelésének elve.) Az így elért környezetet-terhelési megtakarítás évente 7 000 tonna széndioxid, ami 8.5 szerese a new yorki Central Park által elnyelt éves széndioxid mennyiségének. A létesítmény névleges teljesítménye majdnem eléri a 12MW-ot, és a 12 MW a csúcsteljesítmény, amely évi 15 millió kWh-t jelent, és ez a SEAT Leon gyártáshoz szükséges éves energia mennyiség 25 %-át fedezi anélkül, hogy a terhelné környezetet. A SEAT projekt három szakaszának megvalósítása a már meglévő létesítményeken, azok felhasználásával történt. Ez a rendszer az ipari szektorban még most is fejlesztés alatt áll, és az a lényege, hogy nem igényelte további területek „lefoglalását”, ill. a gyártási folyamatokra sem volt kedvezőtlen hatással. Ráadásul a gépkocsik átmeneti tárolóinak tetejére felszerelt napelemes panelek tiszta energiát termelnek, és mindeközben a gépkocsikat is megvédik a zord időjárási körülményektől. A SEAT 2010 közepén indított al Sol napelemes projektje összességében 35 milliós eurós beruházást jelentett.

Környezetvédelmi elkötelezettség – Ecomotiv gyár

A SEAT al Sol projekt a vállalat környezetvédelmi elkötelezettségének zászlóshajójává vált. Ugyanakkor a cég más, széndioxid kibocsátást csökkentő rendszerekkel is rendelkezik, amelyek hűen tükrözik a környezet megvédése iránt érzet magas fokú felelősségét.

Seat LeonA martorelli gyár létesítményei közé tartozik két 40 kilométeres vasútvonal, amelyek a gépkocsikat közvetlenül szállítják a barcelonai kikötőbe (Autómetró), illetve az alkatrészeket a barcelonai szabad kikötőből (Cargómetró). Mindkét vonal évi 50 000 fuvarral csökkenti a teherautó forgalmat, és éves szinten 2000 tonna széndioxid kibocsátását „előzi meg”. Mindezen túl a gyár saját energia-termelő „társüzeme” a felhasznált energia 50 %-át, és a hőenergia 90 %-át termeli meg, így éves viszonylatban 12 800 tonna széndioxid kibocsátását „előzi meg”.

Ráadásul a SEAT és az ACCIONIA között megkötött megállapodásnak köszönhetően az energia 100 %-a megújuló forrásokból származik. A SEAT erőfeszítéseit és képességét a magas színvonalú környezetvédelem megteremtésére és ösztönzésére az ISO 50001 és az ISO 14001 tanúsítványokkal ismerték el. Ugyancsak a termelési folyamatok során alkalmazott minőség és hatékonyság eredményeként a martorelli gyár 2013-ban az első spanyol gyár volt, amelyik elnyerte az autóipari gyártási folyamatok korszerűsítéséért odaítélt “Automotive Lean Production” gyártási díjat. E kezdeményezésekkel a spanyol márka hozzá fog járulni a Volkswagen Csoport környezetbarát elkötelezettségéhez. Ennek célja, hogy 2018-ban a Csoport gyárainak fenntartható fejlődési ritmusát 25 %-kal növeljék.

Forrás: http://www.holvezessek.hu/