Megújuló energiaforrások

Három naperőmű épül Etiópiában

Kelet-Afrika egyik legszegényebb országa is megpróbál lépést tartani a jövővel és ennek megfelelően hamarosan három naperőműnek örülhet.

Etiópia valóban a legszegényebb országok közé tartozik, de az afrikai régió ezen része sem szeretne kimaradni a megújuló energiák adta lehetőségek kihasználásából. Nemrég hivatalosan is bejelentésre került, hogy Etiópia hamarosan három naperőművet is birtokolhat.

A megépítésről és az üzemeltetésről két amerikai cég, a Global Trade, a Development Consulting (GTDC) és az Energy Ventures fog gondoskodni. A három naperőmű összesen 300 MW-os lesz majd. A háttérben rengeteget dolgoztak azon, hogy megvalósuljon a projekt, mely egy igen komoly beruházásnak számít az országban, ahol néhány terület nagyon is alkalmas arra, hogy egy naperőművet üzemeltessenek rajta.

További pozitívum, hogy a helyiek számára ez összesen mintegy 2000 építőipari állást tesz elérhetővé. A folyamatban lévő műveletek pedig több száz állandó munkahelyet jelent majd Etiópiának, melynek gazdasága több millió dolláros tételben gyarapodhat.

Etiópia víz-és energiaügyi minisztere, Alemayehu Tegenu elmondta, hogy ez a kezdeményezés jelentős előrelépést fog jelenteni a gazdaságukban, és a jövőben is nyitni fognak az ehhez hasonló energia-megoldások felé. Etiópia idén januárban ünnepelhette az első napelemeinek átadását, melyek folyamatos áramellátást biztosítanak.