Megújuló energiaforrások

Geotermikus projekt 4 milliárd forintért

Projektcéget hozott létre a Pannon Geosolar Kft. és a bonyhádi önkormányzat a geotermikus energia hasznosítására Bonyhádon.

A Bonyhád Geosolar Kft.-t hárommillió forintos alaptőkével, a bonyhádi önkormányzat tíz százalékos részesedésével alapították .

Az osztrák hátterű SWR Bauconsulting Kft. dél-dunántúli projektjeiért felelős Pannon Geosolar Kft. és a város megállapodása szerint a közeli Cikóhoz tartozó tízhektáros területen egy 2300 méter mély termálvízkutat fúrnak, amelyből 125 Celsius fokos vízre számítanak.

A termálvizet első lépcsőben villamosenergia-termelésre, majd a lakosság és az intézmények melegvíz- és távhőellátására használnák, a megmaradt 60-65 Celsius fokos víz energiáját üvegházas kertészetben hasznosítva. A megállapodás része az is, hogy a megtermelt hőenergia vételára nem haladhatja majd meg a mindenkori lakossági vételár 85 százalékát.

Nyáron kezdődne a kútfúrás – tudatták az MTI-vel . Jelenleg nincs pályázati forrás a mintegy négymilliárd forintos beruházásra; a város aljegyzője szerint az SWR Kft. gondoskodna a befektetőkről. A villamos erőmű 2015, a távhőellátó rendszer 2016 végére készülhet el.

Az SWR Kft. 2012-ben mérte fel a város energiaigényét. Eszerint a 2300 méter mély termálkút vizével Bonyhád éves, közel 44 ezer gigajoule fűtési hőigénye biztonságosan kielégíthető. Az energiaaudit alapján a termálvíz hőkészletéből évi 21,7 gigawattnyi elektromos energia állítható elő, ami közel tízszerese a város áramigényének.