Megújuló energiaforrások

Német fordulat a megújulóknál

A saját megújuló energetikai berendezéssel rendelkezőknek is fizetnie kell majd a jövőben a hálózati szolgáltató felé egy tarifatöbbletet, becslések szerint körülbelül kilowattóránként 4,4 eurócentet.

A megújulók efféle „megadóztatása”, ami az első ilyen európai megoldás lenne, a lakossági áramköltségek növekedésének fékezését szolgálná – derül ki a bloomberg.com jelentéséből. A német kormány több elképzeléssel kívánja csökkenti a megújuló energiatermelés állami támogatását.

A német reform fő eleme, hogy átalakítják azt a rendszert, ami biztosítja, hogy a zöldenergiát a rendszer rögzített árakon vegye meg. Illetve: a most még kWh-ként 17 eurócentes szélenergiáért az augusztusban hatályba lépő jogszabályi módosítást követően már közel 12 eurócentet fizetnének majd.

Berlin azonban ezzel együtt sem tett le arról, hogy még jobban a megújuló energiára támaszkodjon. Sigmar Gabriel gazdasági és energetikai miniszter a Financial Times-nak is megerősítette: az áramfelhasználásban mindent egybevéve maradt az eddigi cél: a mai 25 százalékról 2025-re 45, 2035-re pedig legalább 55 százalékra növekedjen a megújulók aránya.

Az új beruházások nagyságát korlátozni fogják: évente legfeljebb 2500 MW új, szárazföldi telepítésű szélenergiatermelő kapacitás kerülhet a rendszerbe. Hasonló lenne a helyzet a tengeri szélerőműparkok esetében is: évente legfeljebb 6500 MW kapacitásbővítést támogat majd az állam támogatáscsökkentés vagy levonás nélkül.

Az EEG (vagyis a támogatási politika) reformja során korlátoznák a nagy energiaigényű termelést folytató vállalatoknak nyújtott eddigi kedvezményt is, így ezek a cégek többet fizetnek majd az áramért.