Megújuló energiaforrások

Gyerekcipőben a zöld közbeszerzés

2014.02.17. - 13:21  |  Nincs hozzászólás

Meglehetősen vegyes képet mutat az energiahatékonysági szempontok megjelenése a magyarországi közbeszerzésekben, de ha kimutatható a megtakarítás, akkor az ajánlatkérők 99 százaléka az úgynevezett zöld (köz) beszerzés mellett dönt.

Egyebek között erre világít rá az – az energiahatékony közbeszerzés helyzetéről és elősegítéséről – a magyarországi vállalatok körében készített felmérés, amelynek az eredményeit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével készült operatív terv tartalmazza és amiről a logisztikama.hu portál számol be.

2020-ig az energiatermelés 25 százalékának megújuló energiaforrásból kell származnia, illetve a közbeszerzések legalább 40 százalékának környezetkímélő hatásúnak kell lennie. Magyarországon jelenleg 10 százalékra tehető a zöld közbeszerzések aránya. Ezzel hazánk az uniós középmezőnyben található. Az operatív terv készítői azt a következtetést is levonták, hogy Magyarországon a zöld közbeszerzés gyerekcipőben jár, egyrészt a releváns jogszabályi környezet kezdetleges kialakítása, másrészt az ajánlatkérő és ajánlattevő oldalon egyaránt megfigyelhető tévhitek és általános információhiány következtében.

Az Operatív Terv hat kulcsfontosságú területet vesz górcső alá, s fogalmaz meg ajánlásokat. Megállapítja: zöld szemléletű közbeszerzések a leggyakrabban azokon a területeken érvényesülnek, amelyeken a költségek viszonylag jól kalkulálhatók az ajánlatkérői oldalon. Ilyenek például az energiahatékony számítógépek, a fából készülő irodai bútorok, az újrafelhasznált papír, az elektromos autók, a környezetbarát tömegközlekedés, a bioélelmiszerek forgalmazása menzákon, a megújuló energiaforrásokból származó áram, a legkorszerűbb megoldásokat alkalmazó légkondicionáló berendezések beszerzése.

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »