Megújuló energiaforrások

Gyerekcipőben a zöld közbeszerzés

Meglehetősen vegyes képet mutat az energiahatékonysági szempontok megjelenése a magyarországi közbeszerzésekben, de ha kimutatható a megtakarítás, akkor az ajánlatkérők 99 százaléka az úgynevezett zöld (köz) beszerzés mellett dönt.

Egyebek között erre világít rá az – az energiahatékony közbeszerzés helyzetéről és elősegítéséről – a magyarországi vállalatok körében készített felmérés, amelynek az eredményeit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével készült operatív terv tartalmazza és amiről a logisztikama.hu portál számol be.

2020-ig az energiatermelés 25 százalékának megújuló energiaforrásból kell származnia, illetve a közbeszerzések legalább 40 százalékának környezetkímélő hatásúnak kell lennie. Magyarországon jelenleg 10 százalékra tehető a zöld közbeszerzések aránya. Ezzel hazánk az uniós középmezőnyben található. Az operatív terv készítői azt a következtetést is levonták, hogy Magyarországon a zöld közbeszerzés gyerekcipőben jár, egyrészt a releváns jogszabályi környezet kezdetleges kialakítása, másrészt az ajánlatkérő és ajánlattevő oldalon egyaránt megfigyelhető tévhitek és általános információhiány következtében.

Az Operatív Terv hat kulcsfontosságú területet vesz górcső alá, s fogalmaz meg ajánlásokat. Megállapítja: zöld szemléletű közbeszerzések a leggyakrabban azokon a területeken érvényesülnek, amelyeken a költségek viszonylag jól kalkulálhatók az ajánlatkérői oldalon. Ilyenek például az energiahatékony számítógépek, a fából készülő irodai bútorok, az újrafelhasznált papír, az elektromos autók, a környezetbarát tömegközlekedés, a bioélelmiszerek forgalmazása menzákon, a megújuló energiaforrásokból származó áram, a legkorszerűbb megoldásokat alkalmazó légkondicionáló berendezések beszerzése.