Megújuló energiaforrások

Egymilliárd megmaradt Írországnak

Írország a helyi Fenntarthatósági Energiafelügyelet (SEAI) vezetője szerint legalább 1 milliárd fontnyit nyert eddig a megújuló energiák, elsősorban a szélenergia felhasználásával import-számlájából. Amellett, hogy ez a megmaradó pénz a fogyasztók energiaszámláit mérsékli, a klímagázok kibocsátását is jelentősen visszaveti a szél hasznosítása – közölte a felügyelet igazgatója.

Szerinte országának a megújuló energiaforrásainak fokozottabb kihasználása lehetőséget teremt arra is, hogy többet exportálhasson, hiszen a megmaradt 1 milliárd font erre is felhasználható.

Az irishtimes.com hírportál szerint Írországban úgy fejlesztik a megújulókat, hogy az ne jelentsen többletköltséget a fogyasztóknak, a szélenergia felhasználásának csökkenő költségei ugyanis mérséklik a magasra szökő gázárakat. Az ország szélenergia-potenciálja még jelentős, folytatni kell kiaknázását – mondta az illetékes.

Emlékeztetett, hogy az országban már mintegy száz szélerőmű-park található, és eddig és eztán is figyelemmel lesznek arra, hogy az ilyen parkokat a helyi közösségek számára is optimális területeken építsék fel.