Megújuló energiaforrások

A kék energia kiaknázására hajtana az EU

A tengerek és óceánok jelenleg is jelentős erőforrások az EU életében, de az unió nemrégiben nyilvánosságra hozott tervei szerint radikálisan szeretnék ezen források szerepét növelni. Kutatások szerint még az is elképzelhető lenne, hogy a különböző tengeri erőművekkel – kihasználva a szél energiáját, az óceán különböző rétegeinek hőmérsékletkülönbségéből adód energiát, a hullámok erejét és a sós víz ozmózisos energiáját – az EU energiaigényének háromnegyedét ki lehetne elégíteni 2030-ig.

A kék energia hasznosítása sokat segítene abban, hogy az EU ne függjön ásványi energiaforrásoktól – fogalmaz a hír24.hu portálon ismertetett közlemény. Összehasonlításként: jelenleg 10MW-ra becsülik a tengeri energiakapacitásokat. A paksi – közepes méretűnek számító – erőmű kapacitása 2 MW.

Az Európai Bizottság szerint jelenleg azonban számos akadálya van a tengerek és óceánok jobb kihasználásának: drága a szükséges technológia, nincs megfelelően kiépítve az áramszállítási hálózat illetve a kikötői hálózat, továbbá meglehetősen sok az adminisztráció. Viszont a tengeri energiaforrások hasznosításával foglalkozó cégek zöme uniós székhelyű, tehát házon belül maradna a technológia, ami az energiaellátást erőteljesen érintő geopolitikai feszültségek idején egyáltalán nem mindegy.