Megújuló energiaforrások

Megállapodott a Nemzeti Megújulóenergia-platform

A gazdaságnak nem közömbös, hogy milyen forrásból származó energiát használ, a tárca célja, hogy a megújuló energia nagyobb szerephez jusson - mondta Komoróczki István, a Nemzetgazdasági Minisztérium tervkoordinációért felelős államtitkára a Nemzeti Megújulóenergia-platformmal kötött stratégiai megállapodás aláírásakor.

A lobbiszervezetként működő platformnak azért fontos az NGM-mel való együttműködés, mivel a tárca képes befolyásolni a megújuló energiával kapcsolatos uniós jogalkotást – mondta Glattfelder Béla, a Nemzeti Megújulóenergia-platform elnöke az aláírás alkalmával – jelentette az MTI.

Komoróczki István kifejtette: a platformmal egy idő óta informális egyeztetést folytattak, ez most – a megállapodás aláírásával – formálissá válik. A gazdasági tárca eszköztárába tartozik az adópolitika is, amellyel befolyásolni lehet a megújuló energiák elterjedését, illetve az ilyen jellegű beruházásokat.

Glattfelder Béla elmondta, hogy a platform már ilyen jellegű megállapodást kötött a Vidékfejlesztési, a Nemzeti Fejlesztési,, valamint a Belügyminisztériummal is. Jelenleg a fejlesztési tárca hatáskörébe tartozik az energetika, és a belügyi tárca szabályozza az épületenergetikát.

A platform összefogja a megújuló energia valamennyi hazai szövetségét, a biogáztól a napenergiáig, de tagjuk a Regionális Energiagazdasági Kutató Központ (REKK) is.

A megállapodás előnyös lehet a kkv-szektornak is, mivel ebben a körben a költségek jelentős hányadát adja az energia. A megújuló energia használatába történő befektetés egyrészt csökkenti a költségeket, másrészt munkahelyeket teremt – vélte az elnök.