Megújuló energiaforrások

Egy különleges módszerrel az óceánszennyezettség ellen

Tudtad, hogy a Nagy csendes-óceáni szemétsziget kétszer akkora, mint Franciaország? Az óceánokban megtalálható szemetek, különösen a műanyag elképesztően nagy mennyiségben kezdenek elterjedni. A SPARK design stúdió viszont megmutatta, mi az ez egyik legjobb módja annak, hogy a problémát elegánsan, szépen és funcionálisan kezeljük: napenergiával működő strand kunyhók.

A munkát az Adidas egy korábbi kampánya (Parley for the Oceans) ihlette, amelynek lényege, hogy ilyen anyagokból készítettek el cipőket. Egy kreatívokkal foglalkozó cég, amely az óceánokkal kapcsolatos fenyegetésekkel foglalkozik segített a SPARK-nak, hogy megtervezzék a műanyag strandkuckókat. A pálma-szerű épületre geometrikus réteg került rá, amely újrahasznosított HDPE-ből (nagy sűrűségű polietilén) és biológiailag nem lebomló műanyagból készült. A cég fő célja az, hogy ennek a két anyagnak a mennyisége lecsökkenjen, illetve az óceán is visszaszerezze az eredeti színét.

Beach-Hut-by-SPARK-Architects-5-1020x610

A strand kunyhókban még újrahasznosított üveg és laminált fa is megtalálható. A vékonyfilm napelemcellák segítségével a kunyhók elegendő energiát termelnek, hogy ellássák magukat árammal. Ezen kívül minden házikóban elérhető egy csapóajtó és egy kötéllétra.

Beach-Hut-by-SPARK-Architects-3-1020x610

“A különböző színvariációk segítenek abban, hogy mindenki megtalálja maga számára a tökéletes strandkecót, így ezek az emberek felfigyelnek arra, hogy milyen nagy mértékben szennyezett az óceán, főleg a szingapúri partvonalon. “- mondta a SPARK egyik munkatársa.

Beach-Hut-by-SPARK-Architects-4-1020x610

“A mai világban mivel már minden eldobható és gyors az emberek kevésbé gondolnak a tárgyak mögötti történésekre. Emiatt is szeretnénk felhívni az emberek figyelmét erre, az egyre nagyobb problémára”

Beach-Hut-by-SPARK-Architects-6-1020x610

 

Forrás: http://www.dezeen.com