Megújuló energiaforrások

Las Vegas okoslámpák telepítésével lenne környezettudatosabb

Las Vegas egy nagy tétet tett fel arra, hogy egy tervet megvalósítsanak, amelynek lényege az, hogy 100 százalékban megújuló energiával működő fénnyel lássák el a várost. Korábban már egy hatalmas naperőművet telepítettek a nevadai sivatagban, de most még nagyobb hangsúlyt kap a környezettudatosság. Egy New York-i startup, az EnGoPLANET egyedi lámpákat telepít Las Vegas utcájára, mely a Crescent Dunes napenergia projekt része.

Az EnGoPLANET olyan napelemes- kinetikai lámpákat állít fel a Boulder Plázánál, amely az első ilyen koncepció lesz az egész világon. A lámpák az energiát két módon kapják, az első klasszikus módszer a napelem, amely minden lámpa tetején megtalálható. A második forrás pedig a járókelők, akik a kinetikus párnáknak köszönhetően energiát termelnek.  Annak érdekében, hogy a generált áramot ne használják el nagyon gyorsan, a legújabb LED technikával van ellátva, így igen keveset fogyaszt a rendszer. Ezen kívül még mozgásérzékelők is vannak, így csak akkor kapcsolódnak fel a lámpák, ha valaki arra jár.

Intelligens érzékelők is vannak, amelyek figyelik a levegő minőségét, illetve a közlekedést, valamint egy videómegfigyelő is lesz. A LED lámpák színét módosítani lehet különleges alkalmakkor és vezeték nélküli töltésre is lehetőség lesz. Az okostelefonoknak Wi-Fi hot-spot is rendelkezésre áll, valamint két USB port is megtalálható lesz rajta.

“Jelenleg az utcai fények több, mint 100 millió tonna CO2-t fogyasztanak évente. A generációnk erkölcsi felelőssége, hogy átalakítsa az energiafelhasználási rendszert. Az EnGoPLANET Street Light forradalmasítani fogja az utcai világítást. A technika csökkenteni fogja a CO2 kibocsátást, alacsonyabb karbantartási összeget kell fizetni és számos új szolgáltatást lehet vele bevezetni.” – mondta Petar Mirovic az EnGoPLANET vezérigazgatója.

Forrás: http://inhabitat.com