Megújuló energiaforrások

Google – Project Sunroof

Tavaly a tech óriás Google bemutatta a Project Sunroof szolgáltatást, amely lehetővé teszi a lakástulajdonosoknak, hogy megtudják az otthonaik melyik részére lehet napelemet kiépíteni. A felhasználók ezen kívül még arra is használhatják a programot, hogy helyi napenergia szolgáltatókkal vegyék fel a kapcsolatot. Eddig csak három városban volt elérhető a szolgáltatás, de múlt hónapban 42 amerikai államban is bevezették, így több, mint 43 millió potenciális tető van, amelyre napelemet lehet kiépíteni a platformon keresztül.

A Project Sunroof párhuzamosan működik a Google Earth szoftverrel, így a már elkészített légifelvételeket is felhasználhatják. A szolgáltatás egy becslést is kínál a tulajdonosoknak, amelyben meghatározzák, hogy 20 éven belül mekkora összeget is tudnának megspórolni, ha kihasználják a nap energiáját.

Project-Sunroof-Google-1020x610

A Google adatai szerint több ezren használják a funkciót, de még mindig azon dolgoznak, hogy minél több lakástulajdonos figyeljen fel a Project Sunroof szolgáltatásra. Több napenergiával foglalkozó vállalat is fizetett a Google-nek, hogy részese lehessen a platformnak. Az érdeklődő lakosok tájékoztatást kapnak arról, hogy mely cégek vállalnak munkálatokat.

A Google egyik társcégének, a Pick My Solar-nak a vezérigazgatója, Max Aram azt mondta, hogy “ha a Google beszáll egy iparágba, akkor annak a hatását az egész piac érezni fogja. Ez nem lesz másképp ebben az esetben sem.”

Forrás: http://www.greentechmedia.com