Megújuló energiaforrások

A chilei metró, amely elsőként a világon megújuló energiával fog működni

A tömegközlekedés mindig is egy jó alternatíva volt azok számára, akik nem szerettek volna autóval utazni, de a kérdés, hogy mennyivel környezetkímélőbb metróval menni, mint autóval. A chilei Metro de Santiagoval 2,2 millió ember utazik minden nap, amely elég sok energiát igényel. Michelle Bachelet elnök nemrég bejelentette, hogy az ország metró rendszerét átalakítják és nagy mértékben megújuló energiából fog üzemelni.

Ez a hír egy izgalmas lépésnek tűnik Dél-Amerika második legnagyobb földalatti rendszerével rendelkező országának. A Metro de Santiago 42 százalékban napenergiából és 18 százalékból szélenergiából fogja megkapni a szükséges energiáját. A fejlesztés kiemeli az ország elkötelezettségét a tiszta energiával kapcsolatban.

Egy kaliforniai cég, a SunPower fogja kiépíteni a napenergia termeléséhez szükséges berendezést és egy brazil cég, a Latin America Power építi fel a szélerőműveket. A SunPower tervei szerint 2017-ben lesz kész a napfarm és azt mondták, hogy “ez lesz az első tömegközlekedési rendszer a világon, amelyet főként napenergia hajt.” A nyilatkozatot a SunPower ügyvezető alelnöke, Eduardo Medina mondta, aki szerint Chile ideális helyen van ahhoz, hogy nagy napenergia forrása legyen.

Metro-de-Santiago-Chile-President-1020x610

Az éles váltás 2018-ban lesz, amikor a nap és szélerőművek működőképesek lesznek. A fejlesztés biztosítani fogja a Metro de Santiago működését legalább 15 évig. Bachelet szerint az utasok nem csak biztonságosan és gyorsan utazhatnak ezután, hanem környezettudatosan is.

Forrás: http://inhabitat.com