Megújuló energiaforrások

Mérföldkő a napenergiában

Egy ausztrál kutatócsapatnak sikerült új világrekordot felállítania azzal, hogy az eddigi legtöbb energiát nyerték ki egy napelemből. A University of New South Wales (UNSW) mérnökeinek sikerült a befogott napfény 34,5%-át elektromos árammá alakítani. Dr. Mark Keevers és Professzor Martin Green egy 28 négyzetcentiméteres, négy csomópontos prizmával érték el ezt a teljesítményt. Ez az új konfiguráció négy sávra szedi szét a napfényt, így egyesével nagyobb energiát lehet belőlük kinyerni.

Ugyanez a csapat néhány éve egy még nagyobb hatásfokot ért el (40%), akkor tükrözött koncentrátorokat használtak. De ez az új rekord olyan értelemben a legnagyobb, hogy itt nem használtak koncentrátorokat. “Az a legfigyelemreméltóbb az egészben, hogy néhány éve ez a hatásfok, még elképzelhetetlen volt.” idézett fel professzor Green egy német tanulmányt, miszerint a 35%-os hatékonyság 2050 körül lesz elérhető.

A csapat biztos abban, hogy ezeket a cellákat nem fogják azonnal házak és irodák tetejére pakolni, mivel egyelőre ezeknek a gyártása annyira költséges, hogy egész egyszerűen nem éri meg nagyban használni. Jelenleg azon dolgoznak, hogy ennek a cellának a felépítését egyszerűsítsék, hogy így a jövőben ezeket már elérhető, és kifizetődő áron lehessen gyártani. Elképzelésük szerint ezeket a leginkább napelem tornyokon lehet majd a legjobban használni, ahol a koncentrátor tükröket is tudják alkalmazni.

Eközben az organikus napelemeknél is megy a fejlesztés. A házak tetején használt napelemeknél is új rekordot állítottak fel februárban: 13,2% hatékonyságot. Még rengeteg út van a tudósok és fejlesztők előtt, de az UNSW kutatóinak eredménye lenyűgöző teljesítmény és azt mutatja, hogy a korábban vártaknál gyorsabban haladunk a cél felé.

Forrás: http://newsroom.unsw.edu.au