Megújuló energiaforrások

A világ legnagyobb koncentrált naperőműve

Dubai ismét igyekszik utat törni a tiszta energiának. A Dubai Villamosenergia és Víz Hatóság (DEWA) nemrég bejelentette szándákát, amely nem más, mint építeni egy hatalmas koncentrált naperőművet, amely 1000 megawattot termelne. Ez a szám brutális, ha az eddigi adatokat nézzük, ugyanis majdnem duplája a jelenlegi legnagyobb koncentrált naperőműnek, amely Marokkóban található meg és 2018-ra 500 megawattot fog létrehozni.

A DEWA vezérigazgatója Saeed Mohammed Al Tayer azt mondta, hogy az ország az erőműnek köszönhetően a felhasznált energia 25 százalékát tiszta energiaforrásból fogja megszerezni 2030-ig. Magánvállalkozások is beszállnak a projektbe. Az első építési szakasz 2021-re lesz kész, ekkor már 200 MW-ot fog termelni az Egyesült Arab Emírségben megtalálható “monstrum”.

Al Tayer szerint a legnagyobb előnye az erőműnek az lesz, hogy a nagy koncentráltságú termikus hőt könnyedén tudják majd tárolni, így akár éjszaka is lehet majd áramot termelni.

Dubai-Electricty-And-Water-Authority-Solar-Power-1020x610

“Folyamatosan dolgozunk. Az innovatív igazgatóság meglátta, hogy mi a jövő és felkészített minket arra, hogy elbúcsúzzunk az utolsó csepp olajtól. Ennek az alapja a megújuló energia, amely egyensúlyt hoz a fejlődés és a fenntarhatóság között. A DEWA folytatni fogja a misszióját, hogy biztosítva legyen a szebb, boldogabb és tisztább jövő.” – mondta Al Tayer.

Az üzem segíteni fog az ország céljának, amely a Dubai Tiszta Energia 2050 stratégiájának az alapja. A program célja, hogy 2050-re az az energia 75 százaléka megújuló energiaforrásból származzon.

Forrás: http://phys.org/