Megújuló energiaforrások

4 nap repülés egyhuzamban, üzemanyag nélkül? A Solar Impulse 2 megpróbálja!

2016.06.20. - 17:03  |  Nincs hozzászólás

A Solar Impulse 2 ma reggel felszállt a New York-i Kennedy repülőtérről és elindult keletnek. A napenergiával működő repülőgép megkezdte az óceán átrepülését, teljes gőzerővel tart Európa felé. Bertrand Piccard vezeti a gépet 4 napon és 4 éjszakán keresztül, anélkül, hogy bármilyen üzemanyagot kapna a gép, mielőtt leszáll Spanyolországban. Nem véletlen, hogy most indultak el az útra, ugyanis most vannak a leghosszabb nappalok az évben, így több tiszta energiát tud begyűjteni a repülő.

Piccard helyi idő szerint reggel 6.30-kor hagyta el a repteret. A pilótának nem lesz könnyű dolga, ugyanis 90 órás folyamatos repülés áll előtte, míg beér az első európai állomásra. Piccard és André Borschberg felváltva vezetik minden úton a Solar Impulse 2-t, amelyet közösen fejlesztettek ki. A technológia hátránya, hogy egyszerre csak egy ember képes vezetni a gépet. Napelemekkel működik, az energiát akkumulátorokban tárolja a repülő, amelyet az éjszaka során fel is használ.

“André és a csapat sokkal többet hozott létre, mint egy repülőgép. Megteremtették a látomásomat a tiszta energiával kapcsolatban.” - mondta Piccard a reggeli felszállása előtt. “A Solar Impulse célja az, hogy megmutassuk vele, hogy a tiszta technológia is sokra képes. Ha egy repülőgép éjjel-nappal képes repülni üzemanyag nélkül, akkor biztosan hatékony megoldásokat találhatunk a hétköznapi dolgokra is.”

Solar-Impulse-2-NYC-to-Spain-1020x610

A Solar Impulse 2 Abu Dhabiból indította el globális kalandját még 2015 márciusában. A két pilóta felváltva repül napról napra. Céljuk az, hogy megmutassák a jövő lehetséges közlekedési eszközét, amely fosszilis tüzelőanyagok nélkül is képes működni. Mivel a repülő még kísérleti projekt volt ezért számos akadállyal találkozott a csapat. A legkomolyabb talán a Hawaii kitérő volt, ahol teljesen újra kellett értelmezni az akkumulátor kérdést. A napenergiával működő gép eddig körülbelül 30.000 km-t tett meg sikeresen a 25.000 útvonalból.

Forrás: http://inhabitat.com

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »