Megújuló energiaforrások

Olcsóbb lesz a szélenergia

A holland DONG Energy szélerőmű farmjai igen jól teljesítenek. Olyannyira, hogy az energia árát eddig soha nem látott méretűre csökkenthetik, megawattóránként 72.70 euróba fog kerülni. Ez nem csupán azért rendkívüli, mert ezzel más szélerőművek árait jóval megelőzi, de a legoptimistább kutatók sem gondolták, hogy szélenergiáért csak ennyit kell majd fizetnie a fogyasztóknak.

A DONG Energy több támogatást kapott, hogy Hollandia partjaitól nem messze, a vízen építsen ki szélerőmű-farmot, azzal a feltétellel, hogy jóval a többi farm ára alatt kell tartani az övéiket. A cég tegnap jelentette be, hogy a Borssele 1 és 2 névre keresztelt farmokon elérik a mágikus 72.70 Euro/MWh árat, ami játszi könnyedséggel alázza le a tervet, miszerint 2020-ra 100 Euro/MWh alá kell vinni az árakat.

Persze sokszor dobálóznak az emberek a számokkal, azonban magyarázat nélkül ezek mit sem érnének. Hogy jobban megértsük, először tisztázni kell, mit kapunk a 72.70 Euróért, amit egy megawattóráért kifizetünk. Hűtőszekrényünk 500 napig képes folyamatosan menni ennyiből, vagy 51 centis televíziónkat közel 8000 óráig vagyunk képesek nézni egyhuzamban. Ez alatt hatszor végig nézhetjük mind a 8 Harry Potter filmet, és valahol az ötödik rész környékén mondaná fel a szolgálatot a készülékünk.

Most, hogy tudjuk mire elég ez a rengeteg energia, tudnunk kell azt is, hogy más forrásból beszerezve mennyibe kerülne ugyanennyit venni. Németországban, 2013-ban a legolcsóbb 38 Euro volt. Ezt barnaszénégetők voltak képesek elérni. A szárazföldön lévő szélenergia 60-110 Euro/MWh között mozgott, a vizeken lévőké 120-200 között. A napenergia ára pedig közel 300 Euro/MWh volt Franciaországban.

dong-energy-offshore-wind-580x358

Az egyenként 350MW-os vízi farmok a cég reményei szerint 4-5 éven belül már aktívan fogják tudni biztosítani a tiszta energiát a közel 1 millió holland háztartásba. Mivel a fönt említett árak nem tartalmazzák az energia szállítását, így a tervek szerint 80-120 Euro körül tudják majd értékesíteni munkájuk gyümölcsét.

Giles Dickson, a WindEurope vezérigazgatója annyit nyilatkozott a bejelentéssel kapcsolatban, hogy véleménye szerint, Európa nyugati országaiban egyélvtizeden belül akár alacsonyabb áron lehet majd megújuló energiaforrásból származó áramot venni, mint más, környezetszennyező forrásból. “Már jó ideje tisztán láttuk, hogy a szélenergia ára, különösképp a vízen lévő farmokból származóé zuhanni fog, de ilyen mértékűre még mi sem számítottunk. A szélerőmű ipar is folyamatosan bővül, mint a legtöbb iparág a világon, viszont ehhez komoly szabályokat kellett lefektetni és célokat kitűzni. Az egyik ilyen, ami már most elértnek tűnik, az volt, hogy 2025-re már a legolcsóbban adható energia áraival kell versenyeznünk, ezzel is ösztönözve az embereket, hogy megújuló energiát használjanak.”

Forrás: http://www.businessgreen.com/