Megújuló energiaforrások

Hatalmas szélturbina farmot építenek a skótok

Nagy pillanat ez a megújuló energiaforrások szempontjából, ugyanis Skóciában felavatták az első nagyszabású szélenergia farmját. A MeyGen projektet az edinburgh-i Atlantis Resources bonyolította le, aminek keretei közt négy 15 méteres szélturbinát helyeznek működésbe, amik a tenger szeleit fogják energiává alakítani. A projekt azt ígéri, hogy hamarosan 175.000 otthont fog tudni teljes mértékben ellátni elektromossággal, ami egy hatalmas lépés Skóciának.

Az első turbinát már fel is avatták Invernessnél, Észak-Skóciában. Eddig 30 millió dollárt fektettek a skótok a szélenergiába, de nem állnak meg, az első négy turbina csupán a kezdet. A tervek szerint összesen 269 turbinát fognak kihelyezni, ami képes közel 400MW-ot előállítani. Ez nagyjából 175.000 lakás átlagos fogyasztását biztosítani is tudja. Ha minden jól megy, 2020-ra már működésbe is lép az összes turbina.

scotland1

“Elképesztően büszke vagyok arra, hogy Skócia mutathatja az irányt a világnak, hogyan is kell hatékonyan küzdeni a klímaváltozás ellen. A tengeri szélerőmű-farmok hatalmas szerepet töltenek be ebben. A MeyGen-nek köszönhetően nem csak csökkenthetjük a széndioxid kibocsátásunkat, de tengernyi munkahelyet is teremthetünk a szakembereknek ezeknél a farmoknál.” – mondta Skócia miniszterelnöke, Nicola Sturgeon.

Forrás: https://www.theguardian.com/