Megújuló energiaforrások

Hordozható szélturbina

2016.09.22. - 08:00  |  Nincs hozzászólás

Jó látni, hogy szerte a világon grandiózus tervek vannak arra, hogy egyre több energiát nyerjünk megújuló energiaforrásokból. Szerencsére ezekből a tervekből már számtalan megvalósult, és hatalmas mennyiségű energiát képesek előállítani, azonban pont emiatt folyamatosan nő az igény a kisebb, hordozható megoldásra, amit az emberek hálózattól távoli helyeken tudnának használni. Így született meg a Micro Wind Turbine.

A svájci tervező, Nils Ferber kütyüje képes egy hegycsúcson is, vagy akár egy hátsó kertben is kifogástalanul működni. A turbinán helyet kapott egy USB port is, ezen keresztül tölthetjük telefonunkat, tabletünket. Ferber nem csak azt akarta megoldani, hogy ott is lehessen szélenergiát használni, ahol nincsen vezetékes áram, hanem, hogy az ember akár egy túrára is kényelmesen magával vihesse. A Micro Wind Turbine alig 1 kg, és összecsukható, mint egy esernyő, így se a súlyával, se az elpakolásával nem kell problémáznunk.

turbina1

Az apró szélturbina egy teleszkópos állvány mentén nyílik ki, és egy "18 km/h-s szélben 5 Wattot képes előállítani. Helyet kapott benne egy akkumulátor is, ami 24 Wattóra áramot képes elraktározni számunkra." Írja Ferber az oldalán. A "pengék" erős anyagból készültek, és a szelet minden irányból képes befogni.

turbina4

Másik nagy erőssége, hogy ahol ezt a kis szerkezetet lehet a legjobban használni, ott általában a napelemek csődöt mondanának. Elsősorban kirándulóknak, filmeseknek, hegymászóknak, tudósoknak és mentőalakulatoknak tervezte a turbinát Ferber, azt szem előtt tartva, hogy nekik gyakran kell extrém helyen energia, ahol csak körülményesen, vagy egyáltalán nincs áramforrás.

turbina2

Ferber a svájci Alpokban tesztelte a szerkezetet, demonstrálandóul, hogy valóban extrém körülmények között is működik. Jelenleg egy embert "képes ellátni", de Ferber elmondása szerint könnyedén javítható a hatásfoka, erre keres most partnereket.

Forrás: http://www.treehugger.com/

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »